Een carrièreswitch maken is simpel gezegd een (compleet) andere weg inslaan dan je huidige carrière. Deze keuze wordt gemaakt als blijkt dat je huidige werk(veld) toch niet (meer) bij jou als persoon past. Vaak tonen zich na verloop van tijd steeds meer redenen dat het tijd is om een nieuwe professionele weg te bewandelen.
Het maken van een carrièreswitch wordt vaak gezien als een moeilijke en intimiderende beslissing, toch pakt dit besluit, mits wel doordacht, vaak zeer positief uit. Er zijn een aantal zaken die je hiervoor bij jezelf na kunt gaan.
Het eerste wat je bij jezelf moet nagaan is: ‘waarom?’ Waarom wil jij wat anders? Waar schuurt het? Het is belangrijk hier goed over na te denken, want een carrièreswitch is niet niks. Weet daarom wie je bent, wat je wilt en wat je zoekt in een baan.
Er zijn verschillende redenen waar dit gevoel uit voort kan komen. We kunnen grofweg onderscheid maken tussen persoonlijke of professionele redenen, maar vaak gaat het hier om een combinatie van verschillende redenen.
Persoonlijke beweegredenen of intrinsieke redenen komen veelal voort vanuit emotie en gevoel. Een aantal voorbeelden van deze redenen zijn:
Burn-out
Stress
Geen fijne werkomgeving
Niet kunnen benutten van je talenten
Geen interesse meer in je huidige werk(veld)
Professionele of extrinsieke redenen komen voort vanuit externe factoren die bij je huidige baan horen. Een aantal voorbeelden van deze redenen zijn:
Werktijden
Werkafstand
Salaris
Weinig perspectief op doorgroeimogelijkheden
Je merkt vaak dat je toe bent aan een carrièreswitch doordat je motivatie verliest. Daar waar je eerder waarschijnlijk met veel motivatie en ideeën naar je werk ging, is dat nu weg. Dit kan te maken hebben met het wegvallen van je intrinsieke beweegredenen, maar ook doordat de extrinsieke factoren je niet langer motiveren.
Hoe merk je dat je motivatie verliest? Je komt steeds moeilijker uit bed op de dagen dat je moet werken, je hebt het gevoel dat je jezelf letterlijk naar werk moet slepen en je werk neemt veel van je energie.
Wanneer je merkt dat je de motivatie niet terugkrijgt is het tijd om aan de bel te trekken. Bespreek je situatie met je werkgever of vertrouwenspersoon binnen de organisatie. Deze personen kunnen met je meedenken en je verder helpen.
Van baan veranderen na je 50e, werken en leren na je 40e, het lijkt misschien onbegonnen werk. Echter, het is nooit te laat om een nieuw pad in te slaan. Waar een wil is, is immers een weg. Wel is het belangrijk om (ongeacht je leeftijd) een doordacht besluit te nemen en niet te hard van stapel te lopen.
“Hoe kom ik erachter wat ik dan wél wil doen?” Dit is een vraag waar mensen die denken aan het maken van een switch veel mee worstelen. Je wilt graag een goede keuze maken en niet daarna weer hoeven te veranderen van baan. Om erachter te komen wat je wil kun je jezelf de volgende vragen stellen:
Waarom wil ik een andere baan?
Wat zijn mijn skills?
Waar krijg ik energie van?
Wanneer je weet wat je wilt en welk carrièrepad je in gaat slaan is het tijd om op zoek te gaan naar jouw nieuwe uitdaging. Ga op zoek naar vacatures, solliciteer bij bedrijven die jou écht aanspreken én maak gebruik van je netwerk.
Een switch maken? Binnen Werkstede hebben we verschillende functies in de techniek, productie, logistiek en industrie. Ben je er al uit wat je nieuwe pad wordt of nog niet (helemaal)? Geen punt, want juist daar helpen wij je bij. Verder kunnen we meedenken over mogelijkheden voor omscholing bij één van onze opdrachtgevers en hebben wij een ruim aanbod aan vacatures waar misschien wel jouw nieuwe rol tussen zit!
Efficiëntie en innovatie: Praktisch advies voor vakmensen in de Procestechniek
In de snel veranderende wereld van de procestechniek is het cruciaal dat je als vakprofessional voortdurend bijleert en jezelf ontwikkelt. Of je nu een operator, monteur of een andere technische specialist bent, deze adviezen helpen je om te excelleren in je vakgebied.
Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?
Een goede balans tussen werk en privéleven is essentieel voor een gezonde levensstijl en kan helpen stress en burn-out te voorkomen.
In deze blog geven wij tips over hoe je een betere balans kunt vinden tussen werk en privéleven, zoals het stellen van grenzen, het nemen van pauzes en het plannen van vrije tijd.
Ontdek je talenten in werk: 5 stappen naar succes
Of je nu net begint aan je carrière of al jarenlang werkervaring hebt, het ontdekken van je talenten in werk is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en succes.
In deze blog omschrijven wij vijf stappen die je kunt nemen om je talenten in werk te ontdekken.
De voordelen van empathisch vermogen op jouw werkplek
Empathie is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in onze steeds meer verbonden en diverser wordende samenleving. In het bijzonder is het belangrijk op onze werkplek, waar we dagelijks met een breed scala aan mensen communiceren.
Benieuwd hoe dit kan leiden tot een meer positieve werkcultuur en betere resultaten voor jouw organisatie? Check deze blog.
De 36 urige werkweek: de voor- en nadelen van 36 uur werken per week
De 36-urige werkweek krijgt steeds meer bekendheid, meer bedrijven kiezen ervoor om van de gebruikelijke 40-uur af te stappen en dat is niet voor niets. Een 40-urige werkweek neemt namelijk een groot deel van je leven in beslag en een werkweek van 36-uur kan daar verandering in brengen. 36 uur werken per week kent voor- en nadelen, in deze blog zetten wij ze voor je op een rij!
Tien signalen dat je je baan niet leuk vindt en op zoek moet gaan naar iets anders
Je voelt al een tijdje dat het niet lekker loopt. Op het werk voel je je niet (meer) zo op je plek, maar doet je best om maar gewoon door te gaan, de knop om te zetten en je vooral ‘niet zo aan te stellen’. Totdat je merkt dat je het eigenlijk helemaal niet volhoudt, je deze signalen niet meer kunt negeren en je steeds beter gaat beseffen dat je je werk toch echt niet meer leuk vindt.