Het vinden van intrinsieke motivatie kan lastig zijn. Soms lukt het gewoon even niet om jezelf 100% voor iets in te zetten, en dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Met behulp van deze 7 tips zorg jij ervoor dat je alles uit jezelf haalt.
Motivatie is dat wat mensen in beweging brengt: de drijfveer achter ons handelen. Er zijn grofweg twee vormen van motivatie te onderscheiden: extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie. Extrinsieke motivatie omvat alle externe drijfveren, zoals: salaris, een bonus, het halen van goede cijfers, angst voor straf, waardering en complimenten, iets doen om anderen niet teleur te stellen, enzovoort. Extrinsieke motivatie wordt gestimuleerd door factoren van buitenaf, externe prikkels, die vaak te maken hebben met een vorm van straf of beloning.
Intrinsieke motivatie komt tot stand door interne drijfveren die men ervaart. Deze hebben te maken met de eigen behoeften of ambities. Een aantal voorbeelden van intrinsieke motivatie zijn: iets willen doen vanuit je eigen passie, nieuwe dingen willen leren vanuit een persoonlijke interesse, nieuwsgierigheid en ergens belangeloos aan wensen bij te dragen omdat je het belangrijk vindt. Een typisch voorbeeld van intrinsieke motivatie is het doen van vrijwilligerswerk. Hierbij zijn niet externe prikkels de motivatie, maar jouw eigen interne drijfveren.
Deze twee vormen van motivatie bestaan in het werkveld vaak naast elkaar, enerzijds de externe stimulansen als salaris en verplichting en anderzijds interne drijfveren die jou of je werknemer zelf in beweging krijgen.
Toch wordt (steeds meer) duidelijk dat intrinsieke motivatie vaak meer waarde heeft en een duurzamere vorm van motivatie is. Interne drijfveren zorgen er namelijk voor dat een werknemer zich graag wil ontwikkelen, verantwoordelijkheid wil nemen, verbetervoorstellen doet en bereid is om een stap harder te lopen als dat nodig is.
Uit onderzoek blijkt dat externe drijfveren, als bonus en salaris(verhoging) zelfs averechts lijken te werken en zorgen voor mindere prestaties en een verlaagde motivatie.
Intrinsieke motivatie kan op verschillende manieren worden versterkt. De volgende tips kunnen jou of je medewerkers verder helpen:
Praat met medewerkers over hun drijfveren en wensen, bied een luisterend oor;
Zorg voor passende werkzaamheden;
Biedt werknemers nieuwe kansen: de mogelijkheid om te leren, iets anders te doen, door te groeien;
Zet loze woorden en negatieve feedback om naar constructieve feedback, die iemand op een positieve manier helpt te verbeteren en opbouwend bedoeld is;
Ga (samen) een motiverende uitdaging aan;
Toon erkenning en waardering;
Bouw aan een sterk teamgevoel, door samen problemen oplossen.
Zoals al eerder genoemd spelen beide vormen van motivatie: intrinsiek en extrinsiek een rol op de werkvloer. Er is geen one-size-fits-all benadering die gebruikt kan worden om jouw medewerkers te motiveren, elk bedrijf is anders én elk mens is ook anders. Dit maakt dat er veel verschillende mogelijkheden en invalshoeken te kiezen zijn om het aanmoedigen van jouw personeel aan te vliegen.
Het is belangrijk te onthouden dat jij als werkgever de mogelijkheid hebt om jouw team positief te versterken. Jij kan hen de kansen aanbieden en de uitdagingen voorzetten die zij nodig hebben. Dit kan je personeel bevorderen om intrinsiek gemotiveerd te raken en dat heeft ook weer een positief effect op de rest van het team. Wij geven je vier handvatten waaraan jij kan vasthouden bij het bevorderen van intrinsieke motivatie op de werkvloer:
Uitdaging kan een struikelblok vormen, helemaal wanneer werknemers niet gemotiveerd zijn. Het is daarom de kunst mensen positief uit te dagen, deze vorm van uitdaging zorgt namelijk voor blijvende intrinsieke motivatie.
Denk eens na over de talenten van jouw werknemers, wie kun je op welke manier positief uitdagen? Een nieuwe rol, een aanvullend of ander takenpakket, het leren van nieuwe skills? Ga hierover in gesprek met je medewerkers. Soms weten medewerkers van zichzelf niet dat zij in een bepaalde situatie enorm sterk kunnen handelen. Wanneer iemand hier achter komt geeft dit een enorme boost. Dit kan iemand helpen om zelf zijn/haar motivatie terugvinden.
Wanneer werknemers de vrijheid krijgen om hun werk te doen en de verantwoordelijkheid krijgen voor het werk wat zij leveren of voor een bepaald onderdeel binnen dit werk, creëert dit een gevoel van trots, voldoening en ownership over hun werkzaamheden. Een voorbeeld hiervan zijn flexibele werktijden en -plekken, zodat werknemers hybride kunnen werken, waar en wanneer zij maar willen.
Geef erkenning voor het werk dat medewerkers doen. Laat zien dat je dit waardeert. Deel goede werkzaamheden ook met de rest van de organisatie en laat successen niet onopgemerkt voorbijgaan. Misschien verwacht je dat je medewerkers wel weten dat je hun werk waardeert, maar wanneer je dit niet laat merken zijn zij hier niet van op de hoogte. Doen dus!
Een enorm belangrijke motivator is je werkomgeving, de sfeer op de werkvloer. Hoe beter het teamgevoel, hoe beter deze sfeer is. Een groot deel van het naar je zin hebben op het werk heeft te maken met je collega’s. Dit kun je bevorderen op verschillende manieren, onder andere door samenwerken te stimuleren waar dat kan, maar ook door teambuilding activiteiten, een gezamenlijke lunch tussen de middag en/of een vrijdagmiddagborrel.
Bovenstaande tips dragen stuk voor stuk bij aan het creëren van meer intrinsieke motivatie op de werkvloer. Het is belangrijk om te onthouden dat intrinsieke motivatie maatwerk is. Geen mens is namelijk hetzelfde, dat geldt voor jezelf en voor jouw team. We wensen je veel succes met motiveren!
Efficiëntie en innovatie: Praktisch advies voor vakmensen in de Procestechniek
In de snel veranderende wereld van de procestechniek is het cruciaal dat je als vakprofessional voortdurend bijleert en jezelf ontwikkelt. Of je nu een operator, monteur of een andere technische specialist bent, deze adviezen helpen je om te excelleren in je vakgebied.
Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?
Een goede balans tussen werk en privéleven is essentieel voor een gezonde levensstijl en kan helpen stress en burn-out te voorkomen.
In deze blog geven wij tips over hoe je een betere balans kunt vinden tussen werk en privéleven, zoals het stellen van grenzen, het nemen van pauzes en het plannen van vrije tijd.
Ontdek je talenten in werk: 5 stappen naar succes
Of je nu net begint aan je carrière of al jarenlang werkervaring hebt, het ontdekken van je talenten in werk is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en succes.
In deze blog omschrijven wij vijf stappen die je kunt nemen om je talenten in werk te ontdekken.
De voordelen van empathisch vermogen op jouw werkplek
Empathie is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in onze steeds meer verbonden en diverser wordende samenleving. In het bijzonder is het belangrijk op onze werkplek, waar we dagelijks met een breed scala aan mensen communiceren.
Benieuwd hoe dit kan leiden tot een meer positieve werkcultuur en betere resultaten voor jouw organisatie? Check deze blog.
De 36 urige werkweek: de voor- en nadelen van 36 uur werken per week
De 36-urige werkweek krijgt steeds meer bekendheid, meer bedrijven kiezen ervoor om van de gebruikelijke 40-uur af te stappen en dat is niet voor niets. Een 40-urige werkweek neemt namelijk een groot deel van je leven in beslag en een werkweek van 36-uur kan daar verandering in brengen. 36 uur werken per week kent voor- en nadelen, in deze blog zetten wij ze voor je op een rij!
Tien signalen dat je je baan niet leuk vindt en op zoek moet gaan naar iets anders
Je voelt al een tijdje dat het niet lekker loopt. Op het werk voel je je niet (meer) zo op je plek, maar doet je best om maar gewoon door te gaan, de knop om te zetten en je vooral ‘niet zo aan te stellen’. Totdat je merkt dat je het eigenlijk helemaal niet volhoudt, je deze signalen niet meer kunt negeren en je steeds beter gaat beseffen dat je je werk toch echt niet meer leuk vindt.