Twijfel jij eraan of je je werk nog wel leuk vindt? En overweeg je om misschien wel de sprong in het diepe te wagen naar iets nieuws? Er zijn veel verschillende redenen om van werk te willen veranderen en die sprong te wagen. Die redenen kunnen per persoon nogal verschillen en hebben vaak te maken met een combinatie van factoren. Hieronder lees je tien signalen die aangeven dat het tijd is om iets te veranderen!
Zie jij op zondag alweer met buikpijn op tegen de komende week? Wanneer je in het weekend al op een negatieve manier aan de komende werkweek denkt en telkens weer als een berg opziet tegen de maandag, is het tijd om goed op te letten wat dit signaal jou te vertellen heeft.
Dat werken energie kost is niet nieuw, maar je werk zou je ook weer nieuwe energie moeten geven. Je werkomgeving, de mensen met wie je werkt en je werkzaamheden, zijn ontzettend belangrijk voor je energielevel. Wanneer dit goed in balans is en goed past bij jou als persoon, geeft je omgeving je energie en motiveert het je. Merk je dat je niet meer goed kan levelen met collega’s en dat je werk je energie leegzuigt, zodat je na die tijd echt nergens meer zin in hebt? Dan kan het wel eens zijn dat het tijd is voor wat nieuws.
Droom je op maandag al van het weekend en kan je na je vakantie al niet kan wachten op je volgende vrije dagen? Er is niets mis met het uitkijken naar deze dingen, maar als je enige motivatie voortkomt uit deze vooruitzichten en je verder een aversie hebt tegen de dagen die je moet werken gaat er wel iets mis!
Niet is frustrerender dan weten waar je talenten liggen, maar hier geen gebruik van kunnen maken. Wie namelijk gebruik maakt van zijn sterktes, doet waar hij goed in is en wat hij leuk vindt! Merk je dat je niet de ruimte krijgt om je talenten in te zetten en voel je dat je meer uit jezelf kan halen? Dan is het tijd om zelf het heft in handen te nemen, bijvoorbeeld door je manager eens aan zijn jasje te trekken.
Merk je dat je tijdens je werk nadenkt over andere toekomstscenario's? Bijvoorbeeld over een andere baan, een carrièreswitch of je droom om een eigen bedrijf te starten. Kijk je regelmatig naar vacatures of zoek je naar informatie over nieuwe carrièrepaden? Dit kan een signaal zijn dat je je huidige baan niet meer zo leuk vindt. Wanneer je echt op je plek zit, zal je je namelijk niet structureel afvragen hoe het ergens anders zou zijn.
Je hebt het gevoel dat je geen moment van vrijheid meer hebt en je hele leven bestaat uit werken? Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van een verstoorde werk-privé balans. Men is altijd bereikbaar, niet alleen tijdens, maar ook voor- en na werktijd. Merk je dat je geen tijd meer over hebt voor dingen die je naast je werk belangrijk vindt en is hier bij je huidige werkgever niks aan te doen? Dan is het wellicht tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging waar een gezond werk- en privéleven voorop staat.
Verveel jij je op werk en vind je je werk saai? Wanneer je in je werk geen uitdaging meer ervaart, kan dit enorm demotiverend en vermoeiend werken. Het kan zijn dat het voor jou tijd is om iets nieuws te gaan ontdekken en nieuwe dingen te leren.
Je vindt het lastig om over je werk te vertellen op een feestje en merkt dat je er niet met trots over kan praten. Wanneer je eigenlijk niets positiefs kan zeggen over je werk en je merkt dat je het onderwerp ‘werk’ in een gesprek het liefst overslaat, kan dat een waardevol signaal zijn dat het tijd is voor wat anders.
Kan je zo tegen de dag op zien, dat je je wel eens ziek meldt terwijl je eigenlijk niet ziek bent? En komt dit nét even iets te vaak voor? Wanneer je er regelmatig zo’n hekel aan hebt om naar je werk te gaan dat je je ziek meldt, is het misschien wel de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.
Merk je dat je enige reden om ‘s ochtends naar het werk te gaan je loonstrookje is? Dan is het tijd om jezelf even achter de oren te krabben. Er bestaat namelijk geen correlatie tussen inkomen (en de hoogte ervan) en de mate van geluk. Tijd om die carrièreswitch te overwegen dus!
De volgende stap is vaak een lastige. Want wat doe je als je niet meer gelukkig wordt van je werk? Vaak kun je verschillende wegen inslaan en ontslag nemen bij je huidige baan is daar zeker één van, maar je kunt natuurlijk ook met je huidige werkgever om tafel gaan om te kijken of jullie hier samen wat aan kunnen doen. Ons advies: neem niet meteen ontslag, maar kaart het altijd eerst aan.
Door jezelf af te vragen wat je zou doen als tijd en geld geen rol zouden spelen, kom je erachter waar je echte passie ligt. Het antwoord op deze vraag geeft aan wat je zou doen als je je werk zou doen omwille van de energie en het plezier dat je eruit haalt en niet zozeer om het salaris dat je er mee verdient.
Blijf in ieder geval niet passief aan de zijlijn staan, maar neem nu zelf de regie. Je weet inmiddels dat je je baan niet meer leuk vindt en het niet ‘vanzelf weer overwaait’. Welke signalen gelden voor jou? Wat wil je wél en wat juist niét? Hoe lastig het ook kan zijn: jij hebt de touwtjes in handen.
Bij Werkstede bemiddelen wij vakmensen naar een uitdaging die écht bij hen past. We willen weten waar jij energie van krijgt, waar jij naar op zoek bent en hoe jij jouw droombaan zou omschrijven? Samen met jou gaan wij op zoek naar een baan waar je echt blij van wordt, dat is onze uitdaging! Graag meer weten? Neem contact met ons op.
Efficiëntie en innovatie: Praktisch advies voor vakmensen in de Procestechniek
In de snel veranderende wereld van de procestechniek is het cruciaal dat je als vakprofessional voortdurend bijleert en jezelf ontwikkelt. Of je nu een operator, monteur of een andere technische specialist bent, deze adviezen helpen je om te excelleren in je vakgebied.
Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?
Een goede balans tussen werk en privéleven is essentieel voor een gezonde levensstijl en kan helpen stress en burn-out te voorkomen.
In deze blog geven wij tips over hoe je een betere balans kunt vinden tussen werk en privéleven, zoals het stellen van grenzen, het nemen van pauzes en het plannen van vrije tijd.
Ontdek je talenten in werk: 5 stappen naar succes
Of je nu net begint aan je carrière of al jarenlang werkervaring hebt, het ontdekken van je talenten in werk is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en succes.
In deze blog omschrijven wij vijf stappen die je kunt nemen om je talenten in werk te ontdekken.
De voordelen van empathisch vermogen op jouw werkplek
Empathie is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in onze steeds meer verbonden en diverser wordende samenleving. In het bijzonder is het belangrijk op onze werkplek, waar we dagelijks met een breed scala aan mensen communiceren.
Benieuwd hoe dit kan leiden tot een meer positieve werkcultuur en betere resultaten voor jouw organisatie? Check deze blog.
De 36 urige werkweek: de voor- en nadelen van 36 uur werken per week
De 36-urige werkweek krijgt steeds meer bekendheid, meer bedrijven kiezen ervoor om van de gebruikelijke 40-uur af te stappen en dat is niet voor niets. Een 40-urige werkweek neemt namelijk een groot deel van je leven in beslag en een werkweek van 36-uur kan daar verandering in brengen. 36 uur werken per week kent voor- en nadelen, in deze blog zetten wij ze voor je op een rij!
Jobhoppen: de voor- en nadelen
Jobhoppen: het ‘snel’ wisselen van baan naar baan, is tegenwoordig steeds gebruikelijker. Vooral onder de jonge generatie is het steeds minder populair om lange tijd bij één en dezelfde werkgever te blijven werken. Dit was vijftig jaar geleden nog wel anders! Je hele leven bij dezelfde werkgever werken is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van jobhoppen. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder!